Skip to content

Aktivnosti

Agiliti

Agiliti je jedan od najpopularnijih sportova za pse gde vodič samo glasom i pokretima tela usmerava psa kroz poligon sa preprekama pri čemu se ocenjuju brzina i preciznost. Ovaj sport jača vezu između psa i vodiča, oni postaju tim i pri tome se odlično zabavljaju. Border Koli se upravo zbog svoje brzine, agilnosti i vodljivosti pokazao kao najbolji izbor za agiliti.

Mi smo članovi KD 5Zona gde uz igru treniramo, družimo se i takmičimo.

Ovčarenje

Za prikupljanje i usmeravanje ovaca nema bolje pomoći od Border Kolija. To im je u krvi. Nažalost, u našoj blizini nemamo uslove da se ozbiljno pozabavimo i ovim aspektom rada sa psima, ali kad god se ukaže prilika koristimo je da se oprobamo i u ovčarenju. U međuvremenu ovčarimo sve što nam se nađe na putu.

Frizbi

Jedna od omiljenih igračaka svakog Border Kolija. Dog disk se pojavio 70ih godina kao sportska disciplina. To je odličan način da aktivnom psu potrošite energiju, a uz malo mašte i okretnog psa možete smisliti koreografije u kojima će se on pokazati kao pravi akrobata.

 

IGP

Još jedan izazov koji Border Koli može uspešno da savlada jeste rad po IGP programu. On se sastoji iz tri dela: poslušnost, trag i odbrana/napad. Uz pozitivnu motivaciju, vežbu i pravilan odnos Border Koli može da savlada sve što se od njega traži.

Trikovi

Border Koliju kao velikom radoholičaru, pored fizičkih vežbi potrebno je omogućiti i mentalno razgibavanje. Činjenica da brzo uče i lako savladavaju nove zahteve koji se pred njih postavljaju motiviše vlasnika da konstantno svog psa uči nove trikove na obostrano zadovoljstvo. Border Koli je zasluženo dobio laskavu titulu najinteligentnijeg psa na svetu – potrebno mu je manje od 5 ponavljanja da bi usvojio novu komandu. To praktično znači da ga možete naučiti šta god vam padne na pamet.