Skip to content

Zdravlje

Uzgajanje pasa sa ciljem razvoja i očuvanja karakteristika rase zahteva strogu selekciju i kontrolu. Iako su border koliji generalno zdravi psi, čak ni oni nisu pošteđeni određenih genetski naslednih bolesti. Preporučljivo je da, ukoliko razmišljate da nabavite border kolija, se prvo upoznate sa naslednim bolestima vezanim za rasu. Sa druge strane, naša odgovornost kao odgajivača se odražava u nastojanju da uradimo sve što je moguće kako bi štenci iz naše odgajivačnice došli na svet potpuno zdravi. Ovo znači da naši psi imaju redovne zdravstvene kontrole i testove kako bi se eliminisala mogućnost da bilo oni, bilo njihovo potomstvo, pate od genetski prenosivih bolesti navedenih u daljem tekstu.

Zdravlje je uvek na prvom mestu!

Border koli je izuzetno aktivan pas, tako da nema potrebe da se naglašava koliko prisustvo bilo koje od ovih bolesti smanjuje njegov kvalitet života. Bilo da planirate da se bavite sportom sa vašim psom, da učestvujete na izložbama pasa ili da imate aktivnog ljubimca, briga o zdravlju vašeg budućeg ljubimca bi trebala da bude na prvom mestu.

CEA – Collie Eye Anomaly

Anomalija očiju kod kolija (CEA) je urođena, nasledna, bilateralna bolest očiju kod pasa. Utiče na mrežnjaču, beonjaču i rožnjaču. Može da se javi kao blaga bolest ili da izazove slepilo. CEA je posledica jednostavnog defekta autozomno-recesivnog gena. Nije moguće lečiti je.

TNS – Trapped Neutrophil Syndrome

Sindrom zarobljenih neutrofila (TNS) je nasledna bolest kod koje koštana srž proizvodi neutrofile (tip belih krvnih zrnaca) ali nije sposobna da ih efektno oslobodi u krvotok. Oboleli štenci imaju oslabljen imuni sistem koji nije u stanju da se izbori sa infekcijama, što dovodi do smrti.

CL – Neuronal Ceroid Lipofuscinosis

Neuralna ceroidna lipofuscinoza (CL/NCL) dovodi do progresivne neurodegeneracije (uništavanja ćelija mozga i očiju) i dovodi do teških neuroloških oštećenja i rane smrti. Simptomi uključuju progresivno opadanje motornih sposobnosti sa napadima i gubitkom kontrole pokreta, mentalnu retardaciju i abnormalno ponašanje. U ovom trenutku ova bolest je neizlečiva i ne postoji adekvatan tretman za nju.

HD/ED – Hip/Elbow dysplasia

Displazija kukova (HD) je nepravilno formiranje karlične čašice, koja u težem obliku može da izazove hromost i bolan artritis zglobova.
Displazija laktova (ED) je stanje izazvano nepravilnim rastom ćelija, tkiva ili kosti. Karakteriše ga serija od četiri nepravilnosti tokom razvoja koje vode do malformacije i degeneracije zgloba lakta.
Displazija dovodi do velikih zdravstvenih problema. Obolele životinje mogu da prenesu ovu bolest na potomstvo i tako umnože i produže ovaj ozbiljan problem. Kukovi se kategorizuju u 5 HD faza – A, B, C, D i E. Laktovi se kategorizuju u 4 ED faze – 0, 1, 2, 3 i 4.

OCD – Osteochondritis Dissecans

Osteohondroza (OCD) je bolest hrskavice koja može da pogodi različite zglobove kod psa. Ovo je patološko oboljenje kod kojeg je prirodna endohronalna osifikacija, preobražaj hrskavice u kost, poremećena. Psi koji pate od OCD-a obično šepaju ili slabije koriste pogođenu nogu ili noge.
Tabela ispod pokazuje kako genotip oba roditelja doprinosi razvijanju bolesti kao što su CEA, CL, TNS, kod njihovog potomstva, u zavisnosti od toga da li su roditelji Normal/Clear (Čisti), Carrier (Nosioci) ili Affected (Oboleli).

Normal/Clear (Čisto) – Pas koji je negativno testiran na mutaciju gena, neće preneti defektivan gen na potomstvo.
Carrier (Nosioc) – Pronađeni su i normalni I mutirani geni. Pas je nosioc mutacije, i može preneti defektivan gen na potomstvo u 50% slučajeva.
Affected (Oboleli) – Pas nosi dve kopije mutiranog gena. Pas će sam biti pogođen do nekog stepena, i preneće defektivan gen na svo potomstvo.