Skip to content

O rasi

Vekovima unazad Border Koli je neumorno radio za svog čoveka. Neprikosnoven u ovčarenju bio je nezamenljiva pomoć prilikom prikupljanja stoke po nepristupačnim terenima u svim vremenskim uslovima. On poseduje „oko“ ili „eye“, pogled kojim je u stanju da hipnotiše ovce dok im se spuštenog tela prikrada instiktivno radeći ono što se od njega očekuje. Danas, svoju dominaciju pokazuje ne samo u radu sa ovcama, već i u brojnim kinološkim sportovima kao što su agiliti, frizbi, flyball…
Bez obzira čime se bavio, da li se koristio u radu ili bio aktivni kućni ljubimac, na prvom mestu on uvek ostaje čovekov prijatelj sa ogromnom željom da prati i udovolji.


Border Koli se u psećem svetu opravdano nalazi na prvom mestu po inteligenciji. Brzo uči i moguće ga je naučiti neverovatne stvari. Kao i ostali psi, i Borderi zahtevaju rad, vežbu i posvećenost. Izuzetno su motivisani i uživaju u učenju novih trikova. Veoma vodljivi, fokusirani na vlasnika prate i najmanji njegov pokret, često predviđajući šta se od njih očekuje.
To je aktivan, energičan pas, izuzetne izdržljivosti. Ne trpi dosadu i uživa u novim izazovima. Neophodno je pravilno ga obučavati i socijalizovati od samog početka, a ono što nikako ne sme izostati to je redovna fizička i mentalna stimulacija. Border Koli je najsrećniji kada ima zadatak koji treba da izvrši. Njegova želja da udovolji, koncentracija i predanost sa kojom pristupaju poslu svaki put iznova ostavljaju bez daha.